Tulevaisuuden visio: Sykkivät sydänsolut pelastavat henkiä

“Hei, olen Mikko. Anteeksi, että myöhästyin. Tulin juuri jääkiekkoharjoituksista”, terveen näköinen kolmekymppinen mies sanoo. Vain kaksi vuotta sitten tämä nuori ja energinen maalivahti sai sydämen rytmihäiriöitä intensiivisen kiekkopelin jälkeen. “Melko pian tajusin, että minun pitää lopettaa jääkiekko, kova fyysinen harjoittelu ja samalla luopua vapaa-ajan suosikkiharrastuksestani.” Mikko sai diagnoosikseen saman perinnöllisen sydänsairauden kuin hänen isänsä ja setänsä.

iStock_000003979442_Full

Ikävä kyllä geneettinen mutaatio, joka hänellä on, kulkee suvussa. Sairaus merkitsi vasta parikymppiselle Mikolle kohonnutta sydänkohtausriskiä. “Lääkärit sanoivat, että en saa stressata, en treenata enkä tehdä mitään, mikä saattaisi rasittaa sydäntäni”, Mikko kertoo.

DSC_7348_e

Mikon perhe on arvokas informaatiolähde tutkijoille. “Me tarvitsemme vain pienen palasen ihoa Mikolta ja muilta hänen perheenjäseniltään. Ihosta saamme fibroblasteja, jotka muunnamme muuntumiskykyisiksi kantasoluiksi. Kantasolut erilaistamme sydänsoluiksi. Lopulta sydänsolut alkavat tehdä tehtävänsä – sykkiä”, tutkija Mari Pekkanen-Mattila sanoo. Tutkimuslautasella kasvaneessa sydänkudoksessa on sama geneettinen mutaatio ja sama rytmihäiriö kuin Mikon sydämessä. “Testaamalla ja analysoimalla sydänkudosta mikroskoopilla saamme tietoa potilaan sydämen kunnosta. Nämä löydökset ovat valtavia askelia personoidun lääkityksen kehittämiselle.”

iStock_000065509061_XXXLarge_colorfix

Sydänvaivat ovat hankalia. On vaikeaa löytää parasta lääkitystä jokaiselle henkilölle, koska jokaisella sydämellä on oma tahtonsa. Kun tutkimusta jatketaan ja tietotaito lisääntyy, Mikko voi kuitenkin luultavasti muutaman vuoden kuluttua todeta: “Olin onnekas. Tutkijat tutkivat koko perheeni ja heidän sydämiensä terveydentilan. He testasivat sydäntäni lautasella – kuinka paljon se kestää, ja millaisten lääkkeiden avulla se kestää enemmän stressiä.”

“Nyt minulla on uusi lääke, ja saan jatkaa maalivahtina. Se on mahtavaa.”

Tutkija Pekkanen-Mattila on toiveikas: “Kantasoluhoidot Mikon kaltaisille ihmisille ovat hyödyllisiä. Tulevaisuudessa pystymme mallintamaan geneettisiä ja monimutkaisia sydänsairauksia ja löytämään ideaalin lääkeyhdistelmän heille ilman, että eri lääkeyhdistelmiä tarvitsee testata potilailla. Tämä menettely säästää aikaa, rahaa ja mikä kaikkein tärkeintä, on miellyttävämpää potilaille.”

Share the story