Potilastarina: Tuhoutunut leukaluu

“Teimme jotakin sellaista, mitä kukaan muu ei ole onnistunut tekemään aikaisemmin.” Lue tarina Pekasta, joka on yksi ensimmäisistä potilaistamme.

Kun Pekka meni rutiinitarkastukseen hammaslääkäriin vuonna 2004, hän ei tiennyt, kuinka yksi pieni muutos hänen leukaluussaan voisi muuttaa hänen elämänsä. Hammaslääkäri löysi aggressiivisen, hyvänlaatuisen kasvaimen, joka systemaattisesti tuhosi hänen leukaluutaan. Osa Pekan yläleukaluuta piti poistaa. Proteesin avulla Pekka pystyi puhumaan ja syömään, mutta proteesi aiheutti helposti kipua. Lääkäri ehdotti, että uudenlainen kantasoluhoito voisi auttaa Pekan tilaa.

DSC_7601_e

 

Ainutlaatuinen hoitoprosessi alkoi siitä, kun Pekka lahjoitti desilitran rasvaansa. Rasva vietiin laboratorioon, ja monien huolellisesti tehtyjen vaiheiden jälkeen titaaninen, täysin Pekan yläleukaluuta mukaileva muotti täytettiin onnistuneesti kantasoluilla ja biomateriaalilla. Muotin sisällä kantasolut alkoivat erilaistua ja luoda uutta luuta.

 DSC_6210_e

Varmistaakseen, että luu kasvoi suunnitelman mukaisesti ja kehitti verisuonet, lääkäräreiden piti laittaa muotti Pekan vatsalihaksen sisään. “Saatoin tuntea luumuotin alkuun, mutta sitten vartaloni tottui siihen”, Pekka kertoo. Luu kasvoi nopeasti, ja kahdeksan kuukauden jälkeen se voitiin ottaa pois ja asettaa Pekan yläleukaan rutiinileikkauksessa.  

Ensimmäiset päivät ja viikot leikkauksen jälkeen olivat vaikeita Pekalle. Hänen päänsä turposi, ja hänen oli vaikeaa edes sulkea suu. Kuitenkin on vaikuttavaa, kuinka vain muutama kuukausi leikkauksen jälkeen Pekka oli parantunut lähes täysin. Yksi askel oli silti vielä jäljellä – uusi yläleuka tarvitsi uudet hampaat.

Vain kaksi vuotta uraauurtavan hoitoprosessin alkamisen jälkeen Pekan leuka oli parantunut täydellisesti. “Kai minun täytyy taas oppia elämään normaalia jokapäiväistä elämää”, Pekka sanoo ja virnistää.

Share the story