Ihmisen varaosat -tutkimusohjelma

Ihmisen varaosat -tutkimusohjelmassa huipputason biomateriaali-, anturiteknologia-, biolääketiede- ja kantasolututkimuksen ja osaajien yhteistyöllä kehitetään teknologioita ja ratkaisuja tulevaisuuden uusiin terapioihin ja lääkkeisiin.

Tutkimusohjelma kehittää ratkaisuja, joiden avulla pystytään tulevaisuudessa luomaan esimerkiksi uutta luukudosta parantamaan selkärankavamman aiheuttamia luu- tai hermokudosvaurioita.  Kehittyneet teknologiat mahdollistavat myös muun muassa lääkkeiden aiheuttamien sydämen sivuvaikutusten tutkimisen ja uusien silmälääkkeiden kehittämisen.

Ihmisen varaosat -ohjelmassa ihmisten omia soluja käytetään rakentamaan varaosia vahingoittuneiden tai rappeutuneiden ruumiinosien korvaamiseen. Tavoitteena on löytää parempia ja kustannustehokkaampia tapoja rakentaa varaosia ihmisten omista soluista.

 

 

KESTO

1.7.2011 – 31.12.2018.

 

Tutkimusaiheet- ja tavoitteet

Ohjelman biologiset ja kliiniset tavoitteet

  • Kantasoluista, biomateriaalista ja rasvakudoksesta räätälöidyt luu- ja pehmytkudossiirrännäiset
  • Sarveiskalvo- ja verkkokalvosiirrännäiset biomateriaalisoluyhdistelmistä
  • Koeputkimallit hermokudoksen uusiutumiseen
  • Hermostollisen siirrännäisen kehittäminen
  • Sydänsolu ja -kudosmallit potilaskohtaisten ja geneettisten sydänsairauksien tutkimukseen, kehittämiseen ja turva-arviointiin
  • Biomimeettiset soluympäristöt mekaanisin, sähköisin ja kemiallisin stimulaatioin
  • Anturi- ja mittausratkaisut soluympäristöön
  • Kuvantaminen ja kuvankäsittely kudostuotteiden räätälöimiseen, arviointiin ja validointiin
  • Hydrogeelialustat pehmytkudossovelluksiin
  • Biohajoavat personoidut 2D- ja 3D-tekstiilirakenteet

 

Materiaalipankki

Olemme aktiivisia puhujia konferensseissa ja kirjoitamme kymmeniä tutkimusartikkeleita ja konferenssipapereita vuosittain. Vuonna 2014 julkaisimme 40 tutkimusartikkelia.

Jos kiinnostuit, materiaalipankistamme löydät lisää yksityiskohtaisempaa tietoa tutkimusteemoistamme. Materiaalipankki sisältää tieteellisiä artikkeleita, uutisia, verkkoartikkeleita ja myös sanomalehdissä julkaistuja artikkeleita.

 

Tutkimusryhmät

Teknologiat

 

Kantasolut

 

Rahoitus

Tutkimusohjelman vuosibudjetti on 8–10 miljoonaa. Rahoitus on peräisin EU:lta ja kansallisilta tahoilta, kuten Innovaatiorahoituskeskus TEKES:iltä, Suomen Akatemialta ja Pirkanmaan liitolta.

 

Lisätietoa tutkimusohjelmasta ja rahoituksesta

Tutkimusjohtaja Juho Väisänen juho.vaisanen@biomeditech.fi +358 40 1909834