Janne Koivisto – Materiaali-insinööri ja täydellisen geelin metsästys

Kun vierailet Janne Koiviston työpaikalla, se ei näytä siltä, mitä olit kuvitellut. Valkotakkisia tutkijoita valkoisessa laboratoriossa, mikroskooppeja, pieniä lasipurkkeja ja -pulloja joka puolella. Se on kaukana tavallisesta. Jannea voisi kuvailla seikkailijaksi, joka seilaa avomerellä ja yrittää löytää töydellistä paikkaa siemenien istutukseen.

Janne työskentelee geelien parissa. Hän kehittää sellaisia geelejä, jotka olisivat ihanteellisia kasvualustoja kantasoluille. Hänen Tampereen teknillisen yliopiston diplomityönsä vuonna 2013 käsitteli tuntohermosolujen erilaistamista. Diplomityönsä aikana Janne liittyi hydrogeeliprojektiin, ja nyt hän jatkaa tuota tutkimusta työskentelemällä tohtoriopiskelijana ja tutkijana biomateriaalitiimissä Ihmisen varaosat -projektissa.

“Hydrogeelit koostuvat enimmäkseen vedestä. Ja lisäksi mukana on polymeerejä. Tavoitteenani on löytää ihanteellinen hydrogeeli, joka parhaalla mahdollisella tavalla jäljittelee pehmeää kudosta kuten aivo- tai sydänkudosta”, Janne selittää.

Janne testaa ja kokeilee eri biomateriaalien yhdistelmiä. Kun geelierä on valmis, hän vie sen jääkaappiin. “Hydrogeeli on todella hyvä kasvualusta kantasoluille, mutta tiesitkö sitä, että se kasvaa homeisena todella nopeasti? Siksi geeliä pitää säilyttää jääkaapissa.”

“Kantasolut eivät kasva ilman kunnollista sänkyä. Ne tarvitsevat myös räätälöityjä taloja. Tämä on parhaiden mahdollisten olosuhteiden kehittämistä ja luomista kantasoluille” , Janne huikkaa tehdessään seuraavaa testivaihetta uudesta hydrogeelin yhdistelmästä.

Share the story