Joose Kreutzer – Kantasolujen kotien rakentaja

Tampereen teknillisen yliopiston Sähkötalon kiemurtelevien käytävien lopusta voit löytää ryhmän innostuneita tyyppejä, joita ympäröivät johdot ja lukuisat laitteet ja tietokoneet välkkyvine valonumeroineen. Paikalla on mikro- ja nanoteknologian tutkimustiimi.

Yksi diplomi-insinööreistä on Joose Kreutzer, joka on ollut osa Ihmisen varaosat -projektia aivan alusta asti. Hän on työskennellyt soluteknologian parissa viimeiset 14 vuotta.

“Voisi sanoa, että minä ja muut täällä rakennamme viihtyisiä koteja kantasoluille”, hän sanoo. “Olemme rakentaneet useita erilaisia malleja löytääksemme kaikista ihanteellisimmat. Mallien avulla olemme tehneet käsityönä yli 3000 ‘kotia’ erilaisille solutyypeille erilaisiin tarpeisiin.”

“Erikoisalaani on kehittää ja rakentaa täydellisiä koteja soluille. Sellaisia koteja, joissa soluilla on parhaat olosuhteet kasvaa ja elää. Rakennan siis biomimeettisia olosuhteita.”

Tutkimusta ja tuotekehitystä kaupallisella otteella höystettynä

Joose valmistui TTY:ltä vuonna 2005. Hänellä on vahva tietämys lääketieteellisestä tekniikasta ja mikroanalyyttisista järjestelmistä. Hän on ollut tutkijana yli kymmenen vuotta, mutta kuvaa Ihmisen varaosat -projektissa työskentelyä enemmänkin tutkimus- ja kehitystyöksi kuin perinteiseksi tutkimusprojektiksi.

“Tavoitteenamme on luoda, kehittää ja tuottaa rakenteita, joissa solut voivat kasvaa. Tehtävämme on ajatella, minkälaisessa kunnossa tuotteen pitää olla saadaksemme sen markkinoille. Olemme myös jo onnistuneet siinä. Yksi kehittämistämme soluystävällisistä rakenteista on nyt koetuotannossa.”

Share the story