Mari Pekkanen-Mattila – Sykkiviä sydänsoluja tutkiva tohtori

Vuonna 2009 alkoi yksi maailmanluokassa merkittävä solubiologian tutkimus BioMediTechissä. Siitä tuli myöhemmin tärkeä osa meidän tutkimusohjelmaamme – sykkivät sydänsolut. Biokemisti, tohtori, Mari Pekkanen-Mattila on tutkinut sydämensykettä tutkimusmaljalla aivan alusta asti.

“Kun yritämme ymmärtää sydänsairauksia ja kehittää uusia hoitoja, on mahdotonta saada ihmisiltä sykkiviä sydämiä tutkimusmateriaaliksi. Eläinten sydämiä voi käyttää myös, mutta niitä ei voi ikinä sataprosenttisesti verrata ihmisen sydämeen. Siksi on vallankumouksellista sydäntutkimukselle, että voimme käyttää ihmisen sykkiviä sydänsoluja tutkimusmateriaalina”, monien vuosien jälkeen yhä kunnianhimoisesti tutkimusalaansa suhtautuva Mari sanoo.

On mahtavaa nähdä, kuinka solubiologian ammattilainen löytää sykkivän sydänsolun mikroskoopilla, ja kuva pienenpienestä sydänsolusta tulee näkyviin suurelle tietokonenäytölle. “Tämä onkin sinnikäs, mikä syke tällä solulla onkaan”, hän sanoo ja tekee muistiinpanon tietokoneelleen.

“Nyt pystymme rakentamaan mallin perinnöllisestä sydänsairaudesta tutkimalla sydänsoluja lasimaljassa, tai testaamalla tiettyjen lääkkeiden vaikutusta potilaan sydämeen aiheuttamatta riskiä potilaan kuntoon. Potilaan omista kantasoluista kasvatetut sydänsolut antavat meille myös mahdollisuuden kehittää juuri tietylle potilaalle sopivia, personoituja lääkkeitä.”

Share the story